De ouderenzorg is vaak nog onontgonnen gebied voor de orthopedagoog generalist, die zich voornamelijk met kinderen en mensen met beperkingen bezighoudt. Toch is de ouderenzorg een groeiend werkdomein voor de orthopedagoog generalist en onderdeel van het landelijk competentieprofiel. We gaan hierover en over andere ontwikkelingen binnen de OG-opleiding in gesprek met Angelique Peters.

Angelique Peters is hoofdopleider van de OG-opleiding bij RINO Zuid. De opleiding, beter bekend als OG ZON (opleiding tot Orthopedagoog Generalist Zuid- en Oost-Nederland), wordt aangeboden vanuit een samenwerking tussen RINO Zuid en RadboudCSW. Tien jaar geleden rondde Angelique zelf de opleiding af bij RINO Zuid. Sinds die tijd is de opleiding flink gegroeid en is de orthopedagoog generalist toegetreden tot het BIG-register.

Meer aandacht voor wetenschappelijk onderzoek
Angelique: ‘Ik kijk zowel als hoofdopleider als oud-deelnemer naar de opleiding. Ten opzichte van 10 jaar geleden is er wel het een en ander veranderd. De inhoud stond al stevig, qua modules en aandacht voor beroep specifieke eisen. Maar met name door de komst van mede-hoofdopleider Ron Scholte kwam er meer aandacht voor wetenschappelijk onderzoek en wetenschappelijke onderbouwing binnen de opleiding. Door de samenwerking met RAdboudCSW vanaf 2019 wordt de opleiding nu zowel in Eindhoven als Nijmegen aangeboden.

Daarnaast is er meer aandacht voor het naar voren laten komen van praktijkwerkvelden. Jaren geleden presenteerden de deelnemers uit verschillende werkvelden zich uiteraard aan elkaar, maar nu is het een project binnen de opleiding. Je wordt uitgedaagd om buiten je eigen werkveld te kijken. Hierdoor is er meer sturing op écht generalistisch opleiden, dat vind ik een mooie ontwikkeling.’

BIG Opleiding
‘Ik ben in september 2020 gestart als mede-hoofdopleider naast Ron Scholte omdat de OG-opleiding nog steeds groeit. Dit is onder andere te danken aan de aanzuigende werking van de BIG-registratie (vanaf 1 januari 2020 is de opleiding tot Orthopedagoog Generalist een BIG-opleiding). Naast het feit dat het nieuwe deelnemers brengt, zie je hierdoor ook nieuwe opleiders ontstaan in het land. Dat is spannend, maar ook goed omdat je kritischer naar je eigen opleiding gaat kijken. Je moet op zoek naar je meerwaarde; waarin onderscheiden wij ons van andere aanbieders? Het mooie van de OG ZON opleiding is dat deelnemers het eerste jaar starten met een vaste jaarmodule, maar in het tweede jaar maak je zelf keuzes in de modules die je gaat volgen. Zo kun je gaan voor het aanbod wat in je straatje past of er bewust voor kiezen om uit je comfortzone te gaan.'

Ouderenzorg volgende stap
Door het toetreden tot de wet BIG beland je in een ander gesprek met collega’s die al BIG-geregistreerde opleidingen aanbieden. Angelique: ‘Zo had ik laatst een gesprek met Bas van Alphen (Hoofdopleider GZ) over het invoegen van ouderzorg in de OG-opleiding. De groep ouderen blijft groeien door de vergijzing en uit diverse onderzoeken komt helder naar voren dat met het toenemen van de leeftijd ook de kwetsbaarheid van mensen toeneemt. De OG-er richt zich in het bijzonder op kwetsbare mensen en hun omgeving, maar de ouderenzorg was nog niet zo expliciet zichtbaar in de opleiding, de komende tijd gaan we daar naartoe werken. Het is mooi dat er een gesprek ontstaat over wat we als beroepsgroepen, complementair, voor elkaar kunnen betekenen in de zorg rondom ouderen en hoe we gebruik kunnen we maken van elkaars deskundigheid.’

Opleiding in Nijmegen en Eindhoven
De opleiding tot Orthopedagoog generalist wordt sinds 2019 zowel in Nijmegen als Eindhoven aangeboden. In 2020 zijn voor het eerst twee parallelle opleidingsgroepen gestart. De groepen hebben een gezamenlijke startconferentie, maar vervolgens gaat ieder zijn/haar eigen lesprogramma in.

In januari van dit jaar ontving de eerste groep deelnemers in Eindhoven haar getuigschrift. Woensdag 31 maart 2021 was de allereerste groep van OG ZON in Nijmegen klaar om de diploma-uitreiking te vieren. Een feestelijk online bijeenkomst waarin alle deelnemers in het zonnetje zijn gezet door hoofdopleider Ron Scholte en hun praktijkopleiders. Omdat de certificaten uiteraard niet online uitgereikt konden worden is opleidingscoördinator Annelies Jekel bij een aantal geslaagden persoonlijk het diploma gaan bezorgen. Dat leverde een mooie impressie van nieuwe collega’s orthopedagogen generalisten op.

 

OG.png

 

Meer informatie
Wil je meer informatie over de opleiding, kijk dan rond op de website.